Ekspres do kawy GRAEF ES902 Baronessa Rozwój technice espresso, opanowanej poprzez producenta Graef, rozpoczął się już w 1901 roku. Około 6-7 gramów drobno zmielonej kawy, maszyna ekstrahuje pod wysokim ciśnieniem (ok.
9 barów) w czasie ok. 25-30 sekund, w temperaturze wody wynoszącej 90-96°C. W ekspresach portafilter ze zmieloną kawą napełnia się ręcznie i dociska do wyjmowanego filtra siatkowego (tzw. Metoda "slushing").
i sposób przygotowywania kawy zmienia się zgodnie z kulturą, narodowymi zwyczajami lub po prostu osobistymi smakami użytkowników. W zależności od metody przygotowywania, ziarna kawy mielone są do najróżniejszych stopni rozdrobnienia.
w sytuacji większości sposobów, stosuje się wodę poniżej temperatury wrzenia. Jeśli temperatura wody jest zbyt niska, kawa smakuje cienko, a także kwaśno, jeśli natomiast jest zbyt gorąca, substancje gorzkie są coraz bardziej uwalniane, wpływając niekorzystnie na smak przygotowywanego napoju.
Dzięki ekspresowi do kawy firmy Graef, modelowi ES 902 "Baronessa", genialne cappuccino można przygotować teraz jeszcze szybciej. Podwójny układ pomp, z dwoma oddzielnymi obiegami grzewczymi bez długich czasów podgrzewania, pozwala na jednoczesne przygotowywanie espresso i pianki mlecznej.
Niezależnie więc od tego, czy to wcześnie rano, czy już po obiedzie, czy może np. Jeszcze podczas pracy - nic nie sprawi więcej przyjemności i nie doda porcji energii do życia bardziej, prędko produkowane aromatyczne espresso albo cappuccino, z cienkim kapturem pianki z mleka.
atrakcyjny wygląd, produkowanej ze stali , a także aluminium pokrywy ekspresu "Baronessa", efektywnie przyciąga wzrok w każdej kuchni. Urządzenie jest gotowe do użycia po krótkiej rozgrzewce.
za pomocą jednego albo podwójnego przycisku, można przygotować pojedyncze albo podwójne espresso za jednym naciśnięciem. Równocześnie dysza gorącej wody, jak i dysza spienionego mleka, dają się obracać o 360 stopni.
Manometr urządzenia zawsze demonstruje aktualną wartość ciśnienia, panującego wewnątrz w trakcie cyklu parzenia, zezwalając tym na śledzenie szczelności i drożności układu ciśnieniowego ekspresu podczas przygotowywania wywaru.
Aby zagwarantować osiąganie tylko i wyłącznie znakomitych wyników parzenia, "Baronessa" stosownie nawilża zmieloną kawę tuż przed jej właściwą ekstrakcją (Pre-Infusion). Atrybuty I FUNKCJE - Wysokiej jakości obudowa ze stali nierdzewnej i aluminium, wysoki połysk i matowa czerń, - Podwójna nagrzewnica (termoblok) wytwarzana ze stali rdzoodpornej, z aktywnym zaparzaczem, - Szybka gotowość do pracy, krótka rozgrzewka operacyjna, pełna wydajność po 2 minutach, - Możliwość jednoczesnego przygotowania espresso i pianki mlecznej, instynktowna obsługa, - Włączniki dla pojedynczego i podwójnego espresso, przyciski ręczne, panel programowania, - technika Pre-Infusion, możliwość regulacji temperatury wody i wilgotności pary, - Ustawienia funkcji, m.
in. Regulacja pojemność miseczki na jedną lub dwie filiżanki espresso, - Gotowe 3 programy odkamieniania dla głowicy warzenia i lancy parowej lub gorącej wody, - Programowalne przypominanie o potrzebie odkamienienia po zużyciu 12, 25 lub 50 litrów wody.
wymiary Długość: 335 mm Szerokość: 320 mm Wysokość: 375 mm Moc pompy ciśnieniowej max.: 16 bar Maksymalne ciśnienie pary: 6 barów Zasilanie: 230 V/ 50 Hz Moc elektryczna: 2151 Watt Waga: 10,9 kg