Aby zaparzyć perfekcyjną kawę w ten sposób, należy zastosować ziaren grubo zielonych, tak żeby woda przepływała powoli. Właśnie to jest kluczem do wydobycia subtelnych, skrytych w głębi ziaren, aromatów. Pokaźny jest w dodatku stopień palenia. Jasne ziarna uwolnią więcej zapachu, a zbyt potężnie palone spowodują iż kawa będzie bardziej goryczkowa. Parzenie kawy w dripie pozwala na kontrolowanie kilku czynników. Dzięki czemu możliwe są eksperymenty, równocześnie z mocą naparu jak i gatunkiem, a także sposobem palenia ziaren. Wystarczy zmodyfikować odrobinę sposób przygotowywania napoju, aby osiągnąć inny efekt. Kawa parzona w dripie, to kawa przygotowana adekwatnie do potrzeb.
Hario V60-02 zezwala na jednorazowe zaparzenie 300 – 500 ml kawy. Ceramiczna konstrukcja jest trwała, zapewnia prawidłowe utrzymanie temperatury. Wewnętrzne żłobienia i zarys stożka niezwykle dobry przepływ wody. Wyszukany zarys będzie ozdobą każdej kuchni.
W zestawie znajduje się plastikowa miarka.
produkt można myć w zmywarce.