Kolumbia jest największym na świecie dostawcą wysokiej jakości arabiki. Ziarna pozyskiwane są metodą wyłącznie na mokro. Plantatorzy dokładają wszystkich starań, żeby uzyskać ziarna jak najkorzystniejszej jakości, rozpoczynając od optymalnych warunków na plantacji dla kawowca, poprzez pozyskiwanie ziaren a na selekcji kończąc. Większość kawy kolumbijskiej jest wykonana poprzez małych rolników. Górzysty andyjski obszar jest bardzo korzystny dla upraw, kawa rośnie na wysokości od 1000 do 2000 m n.p.m. Medellin Supremo rośnie w kolumbijskim departamencie Antioquia. Medellin jest stolicą tego departamentu, a sporo osób uważa, że kawa z tego obszaru jest najkorzystniejszą kawą Kolumbii.
Każda filiżanka tej nadzwyczajnej kolumbijskiej arabici zniewoli nas nutami czekoladowymi, z delikatną słodyczą karmelu. To konwencjonalna wytrawna kawa z lekką goryczką. Świetnie zbalansowana gorycz i kwasowość. Dzięki przeciętnie złożonemu body i przyjemnemu finiszowi Columbia Supremo świetnie pasuje równocześnie dla kawowych nowicjuszy jak i dla szanujących konwencjonalne smaki kawoszy.