bardzo lekka arabika z regionu Karnataka, wyróżniająca się naturalnie niską zawartością kofeiny. Fakt ten czyni z niej perfekcyjną propozycję nie tylko na każdą porę dnia, choćby jako dodatek do słodkiego podwieczorku, ale i dla osób z zaburzeniami trawienia, które w innym przypadku musiałyby odmówić sobie zwyczajowej "małej czarnej". Ziarna wypalane są w znikomej palarni rzemieślniczej, działającej na warszawskim Starym Mokotowie. W bukiecie aromatycznym dominują delikatne nuty słodu, karmelu i kwiatów, czuć także niuanse zielonego jabłka i miodu i orzechów laskowych i orzeszków ziemnych. Konsystencja naparu jest dosyć lekka, odcień zbliżona do herbacianej; kawa pozostawia łagodny, słodkawy posmak.
India AA Plantation pochodzi z czystych rejonów Półwyspu Indyjskiego. Uprawiana jest w paśmie górskim Ghaty Zachodnie, ciągnącym się wzdłuż wybrzeży Morza Arabskiego, na wysokości 1000-1600 m n.p.m. Po okresie zbiorów ziarna poddawane są obróbce na mokro. Ze względu na swój nieskazitelny i dyskretny bukiet najlepiej sprawdza się w aeropresie, chemeksie i dripie, ale można ją również przygotowywać na sposób bardziej tradycyjny: we włoskiej kawiarce lub ekspresie ciśnieniowym. Jej lekkość i szlachetna czystość czynią z niej pożądany komponent mieszanek - India AA Plantation stanowi istotny element kilku autorskich mieszanek Ragazza, lecz można również po prostu dorzucić do niej nieco korzennej robusty, która przywróci naparowi moc i doda mu niezwykleści. (Uwaga: na życzenie ziarna mogą zostać zmielone - prosimy o wyznaczonie pożądanego sposobu mielenia przy wyborze rodzaju (drobno - do zalewania, po turecku; uniwersalnie - do kawiarki, ekspresu, aeropressu; grubo - do french pressu, chemexu, dripa).