Kawa India Monsooned Malabar jest kawą niezwykle specyficzną, w której można odnaleźć moc aromatu i smaku. Napar z indyjskich ziaren będzie pozbawiony nut konkretnie goryczkowych, a także kwaskowatych. Dominujące nuty smakowe to prażony sezam, orzechy laskowe, drewno i miód gryczany.
Arabica uprawiana jest Malabar, znajdującym się południowo-zachodniej części Indii, w pasie wybrzeża Morza Arabskiego.
Kawa India Malabar raduje się renomą wśród smakoszy kaw z powodu skrupulatnie wyselekcjonowanych ziaren, o ponadprzeciętnych walorach smakowych. Cechą standardową dla arabicki India Malabar jest niezwykły cykl stosowany tuż przed zapakowaniem jej do jutowych worków.
Monsunowanie kawy to podzielony na dwa etapy cykl. Podczas pierwszego etapu kawa jest wystawiona na działanie powietrza o szczególnie znacznej wilgotności. Drugi etap to wystawianie ziaren na działanie wiatru. Kawa wystawiona na takie warunki klimatyczne nabierają wyjątkowo jasnej barwy i niezwykłego smaku.
Propozycje przygotowania:
Kawa Indie Monsooned Malabar dzięki swym unikatowym nutom smakowym sprawdzi się przy każdej metodzie parzenia.