nieprzeciętny klimat i żyzne gleby Papui Nowej Gwinei powodują, że warunki dla produkcji kawy w tym regionie są wprost doskonałe. Promocja upraw kawowca przez władze w okresie powojennym sprawiła,obecnie aż 1/3 ludności pośrednio lub bezpośrednio zajmuje się ich uprawą. Napary z tamtejszych ziaren są szanowane za swoją fascynującą kwasowość, złożoność i pełnię aromatu.
Oferowana przez nas kawa pochodzi z dobrze znanego obszaru górskiego Papui Nowej Gwinei - z prowincji Eastern Highlands (region Bena). Pochodzi z 97 nieznacznych upraw o łącznej powierzchni 112 hektarów, zrzeszonych przez kooperatywę Korofeigu. Kawowce uprawiane są na wysokości 1400 – 1900 m n.p.m. Wolne są od m.in. Nienaturalnych nawozów pestycydów, czego dowodem jest przyznany kawie unijny atest rolnictwa naturalnego.
Po zaparzeniu kawę znamionuje przyjemna kwasowość, delikatna słodycz, zbalansowana cielistość naparu oraz wyczuwalna nuta cytrusów. Na pewno znajdzie podziw wśród fanów kaw kwasowych, złożonych i bogatych w nieoczywiste nuty.
Polecamy do alternatywnych metod parzenia i do ekspresu - dla osób, które cenią lekkie, niezobowiązujące espresso.
Uwaga: na życzenie ziarna mogą zostać zmielone - prosimy o wyznaczonie pożądanego sposobu mielenia przy wyborze wariantu (drobno - do zalewania, po turecku; uniwersalnie - do kawiarki, ekspresu, aeropressu; grubo - do prasy francuskiej, chemexu, dripa).