Ekspres do kawy wymaga od swojego posiadacza regularnego odkamieniania, co niestety wynika z dużej twardości wody, którą stosujemy do parzenia kawy. Aby dodatkowo wydłużyć żywotność urządzenia, warto też zaopatrzyć się w poniższe akcesoria:
W filtrze znajduje się zwykle aktywny węgiel, tak jak w dzbankach filtrujących wodę. Ma za zadanie usunąć z wody chlor, przez co poprawia smak kawy i chroni mechanizm zaparzający przed osadzaniem się kamienia. Jest zalecany przez producentów, ale nie jest wymagany. Tak jak w przypadku odkamieniaczy, każdy producent ma swoje filtry (które w dodatku różnią się kształtem), ale w sklepach są dostępne zamienniki np. firmy Scanpart.
Kupując filtr warto zwrócić uwagę na to, do jakich modeli będzie odpowiedni, bowiem 1 producent potrafi mieć w ofercie filtry o kilku różnych kształtach. Pomimo stosowania filtra niezbędne będzie odkamienianie, ale trzeba to robić kilkakrotnie rzadziej. Średnio eksploatowany filtr wystarcza na około 2 miesiące, ale producent może go ograniczyć do konkretnej liczny litrów przefiltrowanej wody lub zaparzonych filiżanek kawy. Niektóre ekspresy do kawy sygnalizują to, gdy filtr wymaga wymiany.
Filtr wody do ekspresu to koszt około 50 zł
Do czyszczenia mogą też służyć płyny – czyszczą osady z kawy i cały układ zaparzający z tłuszczu (olejków kawowych) który też się w nim osadzają. Tabletki czyszczące do ekspresu kupuje się zwykle w opakowaniach po kilka sztuk, opakowanie kosztuje między 20 a 40 zł.
Zalecane jest ich stosowanie z podobną częstotliwością jak odkamienianie.
PREPARATY CZYSZCZĄCE SYSTEM SPIENIANIA MLEKA
Nieważne, czy spieniamy mleko dyszą, czy mamy ekspres do kawy z automatycznym spienianiem mleka (pojemnik lub rurka) – potrzebny będzie specjalny preparat do utrzymania systemu mlecznego w czystości. Niestety, mleko jest produktem szybko psującym się – jeśli zepsute mleko osadzi się wewnątrz systemu spieniania mleka, na pewno wyczujemy to w gotowym napoju. Ekspresy automatyczne mają zwykle przycisk, którego użycie powoduje przeczyszczenie obwodu mlecznego gorącą parą, lub robią to automatycznie po zaparzeniu każdej kawy mlecznej. Mimo to w każdym ekspresie, gdzie parzone są kawy mleczne, warto zadbać o higienę i czystość elementów mających kontakt z mlekiem.