Elektryczna wersja kawiarki zaparzy rewelacyjną kawę choćby kiedy Ty śpisz. Wystarczy wcześniej zaprogramować kawiarkę na potężną godzinę i obudzisz się przy zapachu kawy.
Kawiarka zaparzy kawę w klasyczny włoski, domowy sposób. Ta tradycja sięga już stu lat! I pomimo upływającego czasu, wciąż znajduje nowych sympatyków.
Designwytworzona z aluminium kawiarka o tradycyjnym profilu konwencjonalnego modelu Dama.
Kawiarka jest ustawiana na podstawie tworzonej z tworzywa, która jest wyposażona na dodatek w czytelny ekran.
W kawiarce Moka Timer 6TZ zaparzysz kawę do 6 filiżanek śladowych espresso - jej objętość to 300 ml.
Jeśli uwielbiasz obszerniejszą liczba kawy, kawy będzie wystarczająco dużo do wypełnienia dwóch standardowych filiżanek cappuccino (2x150 ml). Ewentualnie, możesz przygotwać przy pomocy tej kawiarki dowolną inną kompilację, np 3 filiżanki cappuccino, gdzie będzie miejsce na dolanie mleka, albo 1 pełną filiżankę kawy czarnej i dwóch cappuccino z większą ilością mleka.
- Kawiarki są zaprojektowane tak, by przygotowywać w nich określoną przez producenta ilość kawy. Wybierając jej rozmiar, miej na uwadze ile kawy w danej kawiarce możesz przygotować.
- 1TZ = 50 ml kawy
Jak używać kawiarki
Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.
potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej aniżeli do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
liczba kawy dostosuj do Twojej kawiarki - np. W kawiarce 3tz zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7gr kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3tz Ci trzeba ok 20gr kawy.
- rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest asygnowana na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie w trakcie parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
- możesz zastosować zimnej lub podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - nie ma to wpływu na smak kawy ponieważ dopiero po uzyskaniu stosownej temperatury woda zacznie przedostawać się w górę do kawy
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, ważne jest, by nie ubijać kawy
- jeżeli uwielbiasz mniej intensywną kawę, użyj jej nieznacznie mniej - warto eksperymentować, nie tylko odkryjesz znakomitą dla siebie proporcję, będziesz miał przy tym dużo frajdy:)
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- dzisiaj dokładnie oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie jest szczególnie ważne ponieważ ma ogromny wpływ na proces ekstrakcji - drobinki kawy na krawędziach kawiarki spowodują, iż nie wytworzy się stosowne ciśnienie)
- skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
- po około 5 minutach powinieneś usłyszeć charakterystyczne bulgotanie - sygnał, iż kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak. Możesz dodać również mleko. Nakłaniamy do próbowania najróżniejszych proporcji, stopnia zmielenia kawy i dodawania do zaparzonej kawy odrobiny wody lub mleka. Zabawa kawą daje dużo przyjemności i sprawia, iż odkrywamy jej rozmaite oblicza.
Kawiarkę myj ręcznie, bez detergentów. Nie myj kawiarki w zmywarce.