Aby zaparzyć genialną kawę w ten sposób, należy wykorzystać ziaren grubo zielonych, tak by woda przepływała powoli. Właśnie to jest kluczem do wydobycia subtelnych, skrytych w głębi ziaren, aromatów. Widoczny jest także stopień palenia. Jasne ziarna uwolnią więcej zapachu, a zbyt potężnie palone spowodują iż kawa będzie bardziej goryczkowa. Parzenie kawy w dripie pozwala na kontrolowanie kilku czynników. Dzięki temu osiągalne są eksperymenty, zarówno z mocą naparu jak i gatunkiem i sposobem palenia ziaren. Starczy zmodyfikować odrobinę sposób przygotowywania napoju, żeby osiągnąć inny efekt. Kawa parzona w dripie, to kawa przygotowana optymalnie do potrzeb.
Hario V60-02 zezwala na jednorazowe zaparzenie 300 – 500 ml kawy. Ceramiczna kompozycja jest trwała, zapewnia prawidłowe utrzymanie temperatury. Wewnętrzne żłobienia i zarys stożka wyjątkowo dobry przepływ wody. Wykwintny zarys będzie ozdoba każdej kuchni.
W pakiecie znajduje się plastikowa miarka.
towar można myć w zmywarce.