Kawa ziarnista Single Origin „DR Congo Kivu", 1 kgZiarna kawy rodzaju Bourbon znamionujące się słodkim aromatem marcepanu i suszonych daktyli, słodkością i lekką kwasowością owoców oraz długim i miłym posmakiem ciemnej czekolady.Region jeziora Kivu w Demokratycznej Republice Konga słynie nie tylko z niezwykłego błyskotliwa, lecz także z urodzajnych gleb, tropikalnych upałów i dużej wilgotności.
Plantacje kawy zlokalizowane są w pobliżu konkretnego wulkanu Nyirangang, który jest otoczony żyznymi glebami, wspaniałymi do uprawy kawy. W ostatniej dekadzie XX wieku dużo upraw kawy zostało niemal kompletnie zniszczonych z powodu powtarzających się erupcji wulkanów i brutalnej wojny domowej.
aktualnie rolnicy odbudowują swoje plantacje, powodując radość jednocześnie okolicznym mieszkańcom, jak i miłośnikom kawy – pierwsi z nich posiadają zapewnione miejsce pracy, a drudzy znów mogą cieszyć się nieprzeciętnym smakiem wybornej kawy.KRAJ: KongoREGION: KivuFARMA: małe gospodarstwaWYSOKOŚĆ: 1500 mODMIANA: BourbonOBRÓBKA: WashedPALENIE: ciemnePALETA SMAKÓW: marcepan, suszone daktyle, ciemna czekoladaKawa ziarnista Charles Liegeois „Magnifico", 1 kg"Magnifico" to jeden z bestsellerów Charlesa Liégeois.
Dominują w niej nuty ciemnej czekolady, drewna i opiekanego zboża. Aromat jest silny, a sama kawa naturalnie słodka. Po wypiciu ostatniego łyku na podniebieniu pozostaje długofalowy posmak czekolady. Z całą pewnością przypadnie do gustu tym, którzy preferują konwencjonalny smak kawy.Mieszanka ta stanowi doskonałe połączenie kaw pochodzących z rozmaitych regionów - Brazylii, Sumatry i Gwatemali - a kluczowe nuty smakowe są konsekwencją zastosowania kolumbijskiej odmiany.W Kolumbii kawa uprawiana jest na niezwykle wielkich wysokościach - miejsca uprawy kawy znajdują się na wysokości ponad 1200 metrów nad poziomem morza.
perfekcyjne warunki klimatyczne nadają kolumbijskim odmianom kawy złożoność i bogactwo.komponenty: palone ziarna kawy.Warunki przechowywania: przechowywać w suchym, chłodnym miejscu.