Jura to najwyższa klasa ekspresów do kawy do użytku domowego. Często droższe od pozostałych, są naprawdę warte swojej ceny. Tym bardziej, że nawet pomimo swojego przeznaczenia, sprawdzą się też dobrze w małej gastronomii. Zresztą wspominałam już o nich, a nawet poświęciłam im cały oddzielny wpis. Ostatnio producent na swojej stronie internetowej poinformował o premierze nowego modelu Jura Z6:
Z zaciekawieniem więc postanowiłam się mu przyjrzeć. „Najnowocześniejsza generacja” – tak reklamuje producent swój nowy ekspres Jura Z6. Cóż nowego może robić ekspres, jeśli nie po prostu dobrą kawę?;) Otóż takie są jego zalety:
szerokie spektrum zaprogramowanych rodzajów kaw – od silnego ristretto po łagodną flat white, a także możliwość zaprogramowania swojej kawy o ulubionych parametrach
duży zakres (od 1 do 10) mocy kawy, jaką może wybrać użytkownik
bardzo prosta i intuicyjna obsługa – aby zaparzyć kawę wystarczy użycie 1 przycisku, pełna sterowalność z frontu urządzenia
ma wbudowaną funkcję zaparzania wstępnego polegającego na zwilżeniu zmielonych ziaren
automatyczne, 10-stopniowe spienianie mleka z możliwością wyboru temperatury mleka (!) W ekspresie Jura Z6 spotykam się z tym po raz pierwszy i uważam to bardzo ciekawy pomysł, tym bardziej że mleko im cieplejsze, tym słodsze i nie każdemu może to odpowiadać
inteligentny system filtrowania wody – filtr Claris w ekspresie Jura Z6 chroni ekspres przed osadem z kamienia, jednak nie eliminuje z wody dobrych dla organizmu człowieka związków mineralnych
Ekspres Jura Z6 występuje w wariancie czarnym i srebrnym:
Ekspres do kawy Jura Z6 posiada nowoczesny, rewolucyjny i opatentowany Proces Ekstrakcji Pulsacyjnej P.E.P.© (optymalizujący czas ekstrakcji i gwarantujący silny aromat) Nie udało mi się niestety znaleźć informacji o tym, czym różni się od od ekstrakcji w ekspresach innych marek, może poza tym że optymalizuje ona czas ekstrakcji:) Tam też ciśnienie nie jest stałe, a pulsuje od około 9 do 15 barów „wyciskając” esencję kawy z ziaren. Właściwie to każdy producent ma swoją opatentowaną metodą ekstrakcji kawy i może dlatego ich szczegóły nie są jawne?
A może ktoś z was wie?:)