Na wstępie należy zauważyć, że rodzaje kawy z ekspresu, jakie będziemy mogli przygotować, zależą od samego urządzenia. Te z wyższej półki przygotują niemal każdy rodzaj kawy bez naszego wysiłku, natomiast najprostsze ekspresy nie mają praktycznie żadnych ustawień i przygotujemy z nich tylko te rodzaje kaw, które bazują na klasycznym Espresso.
Rodzaje kaw do przygotowania w każdym ekspresie ciśnieniowym
Poniżej znajdują się rodzaje kaw z ekspresu ciśnieniowego, które możemy przygotować w każdym urządzeniu tego typu. Większość z nich w przypadku zastosowania prostego ekspresu będzie wymagała dalszych działań ręcznych, np spienienia mleka dolania wody. Bardziej zaawansowany ekspres wykona te czynności za nas.
Kawa Espresso
Najbardziej znany rodzaj kawy z ekspresu ciśnieniowego to Espresso. Jest to bardzo mała (25-30 ml) i intensywna, czarna kawa przygotowana ciśnieniowo. W związku z krótkim czasem parzenia, ma ona mniej kofeiny niż inne kawy. Stąd też jej nazwa, która pochodzi od włoskiego słowa „espressivo”, co oznacza „wyrazisty”. Do jej przygotowanie będzie potrzebna kawiarka lub właśnie ekspres ciśnieniowy. Powinna być parzona z mieszanki arabiki i robusty. Jest tak naprawdę podstawą – wielu innych rodzajów kaw! Najbardziej popularna jej wariacja to Espresso Macchiato, czyli espresso z dodatkiem dosłownie kilku kropel mleka. Klasyczne espresso to rodzaj kawy, który możemy przygotować w każdym ekspresie ciśnieniowym.
Caffe Macchiato
Rodzaj kawy bardzo chętnie wykonywany przez właścicieli ekspresów. Jest to klasyczne espresso z delikatnym dodatkiem mleka. Macchiato z języka włoskiego oznacza “splamiony”, “nakrapiany”, kawa nazywa się tak bo jest właśnie splamiona mlekiem. Aby ją przygotować, wystarczy zatem ekspres ciśnieniowy mogący przygotować espresso.
Cafe Americano
Ten rodzaj kawy jest przyrządzany na bazie 1 lub 2 filiżanek Espresso, gdzie proporcja kawy i wody to 1:2. Jest to duża i aromatyczna kawa, którą można również „zakropić” mlekiem aby uzyskać AMERICANO WHITE.
Jaka jest więc różnica między dwiema podobnymi rodzajami kawy – Lungo i Americano? Lungo przygotowuje się przez parzenie kawy przez dłuższy czas większą ilością wody, Americano uzyskuje się po prostu przez dolanie do Espresso około 120 ml wody.
Caffe Latte
Powstaje po dodaniu do mocnego Espresso dużej ilości podgrzanego i lekko spienionego mleka. Najczęściej przez nas wybierany rodzaj kawy, tak przynajmniej wynika z moich rozmów z kupującymi ekspres. Do spienienia mleka można użyć zewnętrznego spieniacza lub dyszy znajdujące się w ekspresie, urządzenia z automatycznym spienianiem mleka (ekspresy wysokociśnieniowe) pozwolą nam przygotować ją za pomocą jednego przycisku.
Caffe Latte Macchiato
Jeśli do spienionego, gorącego mleka wlejemy ostrożnie filiżankę espresso, powstanie fantastycznie prezentujące się trójwarstwowe Latte Macchiato. Gorące mleko pozostaje wtedy na dnie naczynia, a mleczna pianka – u góry. To właśnie odróżnia ten rodzaj kawy z ekspresu od Caffe Latte. W Caffe Latte Macchiato warstwy kawa – mleko – piana są wyraźnie rozdzielone.
Cappucino
Idealne cappuccino powstaje po wlaniu Espresso do mocno spienionego mleka. Dla fanów tego rodzaju kawy polecam zewnętrzny spieniacz do mleka lub ekspres ciśnieniowy z dobrym pojemnikiem spieniającym.
Rodzaje kaw do ekspresów zaawansowanych
Przedstawione poniżej rodzaje kaw z ekspresu ciśnieniowego mogą zostać przygotowane tylko w bardziej zaawansowanych ekspresach automatycznych:
Espresso Doppio
Doppio w języku włoskim oznacza “podwójny”. Jak sama nazwa wskazuje, ten rodzaj kawy to podwójne espresso. Do przygotowania espresso doppio wykorzystuje się podwójną porcję kawy i podwójną porcję wody. Pojemność espresso doppio wynosi zatem 60ml.
Espresso Lungo (Kawa Long)
Potocznie nazwana “Kawa Long” (a tak naprawdę Lungo) to rodzaj kawy ekspresu często mylony ze wspomnianym wcześniej Espresso Doppio. Espresso lungo to po prostu duża, czarna kawa. Przez „duża” rozumie się podwójną ilość wody, czyli około 50-60 ml. W związku z dłuższym czasem parzenia, pomimo tej samej ilości ziaren użytych do przygotowania napoju, ten rodzaj kawy ma więcej kofeiny niż klasyczne espresso. Kawę Lungo (Long) można zaparzyć praktycznie w każdym ekspresie.
Rodzaje kawy to temat na samodzielną witrynę, przedstawiłam tu te najbardziej popularne. Wariacji jest naprawdę mnóstwo!
A jakie rodzaje kaw z ekspresu Ty lubisz najbardziej? Podziel się z nami w komentarzu!
Ja do mojego ekspresu ciśnieniowego z firmy DeLonghi kupuję ziarnistą kawę z renomowanej firmy. Dzięki temu przygotowana kawa jest bardzo dobra w smaku. Najbardziej lubię Latte i Espresso. Codziennie piję kilka filiżanek.