Jeśli zależy Ci na tym, by zawsze pić kawę ze świeżo zmielonych ziaren, najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie będzie ekspres z młynkiem – wbudowany wewnątrz ekspresu młynek mieli kawę w ziarnach i podaje ją od razu do zaparzenia.
Co więcej, dobry ekspres z młynkiem posiada możliwość wyboru mocy kawy – w zależności od tego, czy mamy ochotę na kawę mocną, czy słabą – ekspres zmieli i poda do zaparzenia od kilku do kilkunastu gramów ziaren (zwykle zakres to 7-12 gramów). Starajmy się wybierać ekspresy do kawy, które posiadają tą regulację – która jest umieszczana na panelu ma froncie urządzenia. Niektóre z ekspresów posiadają dodatkową regulację poziomu zmielenia ziaren na drobne i większe fragmenty. (zwykle znajduje się ona w pojemniku na kawę ziarnistą, po podniesieniu wieczka) – jeśli jej nie ma, moc kawy ustawiona fabrycznie może się okazać za słaba lub za mocna. Przykładem ekspresu automatycznego bez regulacji mocy kawy jest ekspres Saeco xSmall:
Jeśli jest za słaba, można ewentualnie wykorzystać dyszę do pary by uzyskać wrzątek i ją rozcieńczyć. Gorzej w przypadku, gdy okaże się za słaba – wtedy już nic nie zdziałamy. Najczęściej spotykałam się z regulacją 3 i 7-stopniową. Kawa w ziarnach, w przeciwieństwie do kawy zmielonej, nie traci tak szybko aromatu, dlatego zawsze smakuje świetnie po zaparzeniu. Dzięki temu, jeszcze zanim napój się zaparzy, kuchnię obiega fantastyczny zapach świeżo mielonych ziaren!
Ekspresy kapsułkowe również posiadają w sobie świeżo mieloną i zapakowaną próżniową kawę, ale jesteśmy uzależnieni od kapsułek – ekspres automatyczny pozwala na użycie swojej ulubionej kawy w ziarnach, oraz jej zmianę, gdy się nam znudzi i chcemy spróbować czegoś nowego, na przykład kaw smakowych.