Lubisz pić latte macchiato? Na co zwrócić uwagę kupując ekspres do kawy latte?

Espresso to podstawowa kawa, którą przygotujemy praktycznie w każdym ekspresie, chociaż stworzona tylko do tego jest tak naprawdę kawiarka (mokka). W ekspresie kolbowym i automatycznym również przygotujemy fantastyczne espresso, z tym że w jednym użyjemy kawy mielonej, w drugiej ziarnistej (chyba że wybierzemy automat z wyższej półki który umożliwia również …

Espresso to podstawowa kawa, którą przygotujemy praktycznie w każdym ekspresie, chociaż stworzona tylko do tego jest tak naprawdę kawiarka (mokka).

W ekspresie kolbowym i automatycznym również przygotujemy fantastyczne espresso, z tym że w jednym użyjemy kawy mielonej, w drugiej ziarnistej (chyba że wybierzemy automat z wyższej półki który umożliwia również użycie kawy mielonej). Kawy mleczne to również domena obu z nich, ale różne są sposoby przygotowania spienionego mleka:

dysza – element, z którego wydobywa się gorąca para. Najpierw przygotowujemy i spieniamy mleko, później dolewamy do niego kawę.

dzbanek spieniający lub inny mechanizm, który sam pobiera i dozuje spienione mleko.

Są różne kombinacje i wyżej wymienione występują zarówno w ekspresach kolbowych, jak i automatycznych. Gdy jesteśmy fanami kaw mlecznych, wybierając dla siebie ekspres do kawy latte, powinniśmy zwrócić uwagę na:

regulację poziomu pary w dyszy – jeśli jest tylko jeden przycisk który włącza/wyłącza parę, przygotujemy wyłącznie tylko 1 rodzaj kawy mlecznej. Jeśli dysza z parą ma pokrętło, które umożliwia wybór mocy tej pary, będziemy mogli przygotować różne kawy mleczne; od latte po cappuccino.

wysokość między podstawką a kolbą – wiele ekspresów kolbowych jest stworzonych z myślą o przygotowaniu espresso i wysokość ta wynosi tylko kilka cm. W związku z tym przygotowując latte macchiato w swoim ulubionym, wysokim kubku, może się okazać po spienieniu mleka, że nie będziemy w stanie umieścić go pod wylotem kolby.

sposób usytuowania pojemnika na mleko. W związku z tym, że lepiej spienia się mleko zimne, oraz że mleko jest produktem szybko psującym się, praktycznym rozwiązaniem są zewnętrzne dzbanki z mlekiem. Trzymamy je w lodówce i w momencie przygotowania podłączamy je do ekspresu, a po użyciu wyjmujemy  i wkładamy z powrotem do lodówki. Wbudowane na stałe zbiorniki na mleka lub rurki pobierające mleko z kartonika to moim zdaniem mniej praktyczne rozwiązanie, ponieważ nawet po wykonaniu 1 kawy mlecznej, musimy taki mechanizm zdemontować/odłączyć i umyć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *