Ekspres do kawy mielonej – ciśnieniowy – to inaczej ekspres kolbowy. Jest idealny dla osób ceniących dobrą kawę, ale nieposiadających zbyt dużo miejsca w kuchni. Ekspresy takie mają bardzo kompaktowe kształty, a używać w nich można praktycznie dowolnej, ulubionej kawy mielonej lub takie zamkniętej w saszetkach. Wszystkie z nich parzą kawę pod ciśnieniem do 15 barów oraz mają podwójny otwór w kolbie pozwalający na przygotowanie 2 kaw równocześnie.
Miejsce 1 – ekspres do kawy mielonej DeLonghi ec850
Oprócz samej funkcjonalności, ekspres ten po prostu świetnie wygląda – kształt i metalowa obudowa powodują, że wygląda jak żywcem wyjęty z włoskiej restauracji. Ma świetnie działający, automatyczny mechanizm spieniania mleka z pojemnika, podczas gdy większość ekspresów kolbowych posiada na wyposażeniu tylko dyszę. Dodatkowo, jest wyposażony w podgrzewanie filiżanek (na górze urządzenia) oraz jest przystosowany do parzenia kawy z saszetek (system E.S.E.) Ma sporą moc jak na ekspres kolbowy – 1450 W, więc jest bardzo szybko gotowy do pracy oraz pozwala na szybkie przygotowanie jednej kawy po drugiej. W przeciwieństwie do większości ekspresów kolbowych z jakimi się spotkałam, ma zbiornik na wodę zamontowany i wysuwany z przodu, co zdecydowanie ułatwia uzupełnianie go.
Miejsce 2- ekspres do kawy mielonej Saeco HD 8423
Dogania numer 1 wielkimi krokami, różni się przede wszystkim brakiem automatycznego mechanizmu spieniania mleka (posiada dyszę z parą) oraz tylko front jest wykonany z metalu – reszta urządzenia jest plastikowa. Ma też niższą moc (1050 W) więc przygotowanie kawy może potrwać nieco dłużej. Zdecydowanym plusem jest zaś jego niska cena, niezawodność i naprawdę kompaktowe kształty (jedynie 20 cm szerokości).
Miejsce 3 – ekspres do kawy mielonej DeLonghi ECP33.21
To jeden ze starszych modeli ekspresów kolbowych, ale cieszący się niesłabnącą popularnością. Co prawda jest wykonany w całości z plastiku i ma niewiele wyższą moc niż poprzednik (1100 W), ma za to 2 rzeczy które sprawiają, że będzie świetnym wyborem. Pierwsza – to wysokość, na której znajduje się kolba. Ze wszystkich ekspresów na kawę mieloną z jakich miałam okazję korzystać, to właśnie w tym ekspresie mieszczą się najwyższe filiżanki. Druga rzecz to trwałość – osobiście znam kilka osób, które korzystają z niego od wielu lat i bardzo go sobie chwalą.