Kawa nie musi być wyłącznie tylko czarna lub biała – rynek w tej kwestii cały czas się rozwija. Jaki ekspres ciśnieniowy do kawy pozwoli nam na zaparzenie kaw w różnych wariantach smakowych?
– ekspres kolbowy – w którym może zostać użyta dowolna kawa smakowa, oczywiście mielona. Możesz kupić gotować mielone kawy smakowe, lub kupić kawę ziarnistą i mielić ją młynkiem przed samym parzeniem. Więcej o młynkach do kawy przeczytasz w tym wpisie. Ekspres ciśnieniowy na pewno wydobędzie z niej maksimum smaku i aromatu.
– ekspres kapsułkowy – niektóre marki w ofercie kapsułek posiadają też kawy smakowe, np. Dolce Gusto oferuje waniliowe latte macchiato lub mochę (połączenie kawy z czekoladą), a Tassimo – latte karmelowe. Zwykle wtedy, w opakowaniu które kupujemy, połowa kapsułek zawiera w sobie kawę, a druga połowa – aromatyzowane mleko. Nespresso zaś, które ma w ofercie tylko kapsułki z kawą (bez mleka), ma również kilka wariacji smakowych.
– ekspres ciśnieniowy automatyczny – ale jest pewien warunek: musi być przystosowany do parzenia kawy mielonej. Pamiętaj! W ekspresie automatycznym, czyli takim który mieli kawę, nie wolno stosować kaw aromatyzowanych! Kawa smakowa ziarnista jest aromatyzowana tłuszczem, który może podczas mielenia osadzać się w młynku i ostatecznie spowodować jego uszkodzenie.
W każdym przypadku możemy też użyć syropów smakowych – na rynku jest bardzo szeroki wybór syropów do kawy, które wystarczy wlać do napoju zaraz po jego zaparzeniu. Popularnym sposobem jest też oprószenie startą czekoladą kawowej pianki.
Nie zapominajmy też że kawa ma sama w sobie około 400 aromatów i każdy, pijąc espresso, czuje inny. Może zamiast pić w pośpiechu szybką kawę, warto przygotować sobie espresso, usiąść nad nim na spokojnie i skupić się na tym, jaki jest nasz smak? W ramach ciekawostki – ja czuję marcepan:)