Mielenie kawy z pomocą wagi upraszcza zaparzenie idealnej filiżanki kawy. Przełomowy młynek Baratza „Vario-W" jest w pełni zintegrowanym, pracującym w czasie rzeczywistym młynkiem wagowym. Ma on wszystkie atrybuty „Vario", w tym niewielką powierzchnię podstawy, makro-/mikroregulację, ceramiczne żarna i duży zakres mielenia.
jednak „Vario-W" wykorzystuje metodę dozowania opartą na wadze, a nie na czasie. Ten profesjonalny młynek będzie pasował wszędzie, od kuchni, poprzez biuro, po kawiarnię. „Vario-W" został początkowo zaprojektowany do użytkowania w ręcznym barze zaparzającym w kawiarni, eliminując potrzebę ręcznego ważenia ziaren kawy.
zastosowany precyzyjny czujka wagowy gwarantuje staranne ważenie, w trakcie mielenia z skrupulatnością do 0,1 g. Trzy programowalne poprzez użytkownika przyciski umożliwiają powtarzalne mielenie jednym dotknięciem.
Urządzenie jest równocześnie ładne, jak i funkcjonalne.ŻARNAProfesjonalne ceramiczne żarna płaskie z serii „Vario" o średnicy 54 mm skrupulatne mielenie, wysoką skuteczność i pozostają ostre dwa razy dłużej niżeli wysokiej jakości frezy stalowe.
„Vario" miele ziarna kawy z szybkością 1,6 g/s dla espresso i 2,2 g/s dla french pressa. Obszerny zakres mielenia (od 230 mikronów do 1150 mikronów) oraz dwumodalny rozkład cząstek to cechy uwydatniające wyższość żaren „Vario".CYFROWY PANEL STEROWANIAZamontowany z przodu panel sterowania z wyświetlaczem LED jest prosty i instynktowny.
Trzy programowalne przyciski pozwalają użytkownikowi na zaprogramowanie pożądanej wagi (+/- 0,1). Wystarczy nacisnąć przycisk START, a „Vario-W" automatycznie dostarczy precyzyjne dozowanie.REGULACJA MIELENIA„Vario-W" oferuje makro- i mikroregulację.
Ramię makroregulacji przechodzi od mielenia nieznacznego do grubego w 10 różnorodnych i powtarzalnych ustawieniach. Drugie ramię mikroregulacji dzieli każdy z 10 kroków makro na 20 przeróżnych ustawień. Zezwala na to dokładne zmielenie ziaren dla uzyskania genialnego strzału.niewiele FUSÓW W MŁYNKUAby zapewnić maksymalną świeżość kawy, „Vario-W" minimalizuje liczba fusów pozostawianych w młynku.METODY PARZENIA„Vario-W" jest genialny do espresso i ręcznych metod parzenia.SILNIKMocny silnik prądu stałego o wysokim momencie obrotowym bez wysiłku napędza żarna.
Silnik ten obraca się powoli, co gwarantuje chłodną, cichą pracę i zezwala na długie cykle mielenia. Obwód zaopatrzony jest w samoczynnie resetowany wyłącznik termiczny.POJEMNIK NA ZIARNOZbiornik mieści około 300 g kawy.
progresywna funkcja odcinania ziaren w kołnierzu oznacza bezproblemowe wyjmowanie zbiornika przy zmianie ziaren. Po zamknięciu zbiornika „odpady" ziaren (poniżej korka) wynoszą przeciętnie zaskakująco niedużo - 10 g (wszystkie wagi zależą od gęstości ziaren).KALIBRACJA„Vario-W" jest kalibrowany w fabryce, by zapewnić precyzyjny zakres mielenia.
W razie potrzeby, żarna mogą być z łatwością skalibrowane przy użyciu specjalnego narzędzia kalibracyjnego, które jest dostarczane wraz z młynkiem.CZYSZCZENIEŻarna można prosto wyjąć bez wykorzystania narzędzi, co powoduje,