Kuszące aromaty dojrzałych jagód, czarnych porzeczek i rozkosznie słodkiej wanilii wypełniają powietrze. Jest też nuta bergamotki, przypominająca aromatyczną filiżankę Earl Grey... Lekka kwasowość, podobnie jak w sytuacji leśnych jagód, tańczy na podniebieniu, powodując, iż to doświadczenie jest jeszcze mniej prawdopodobne do zapomnienia.Takie smaki i aromaty mogą pochodzić tylko z odległych krain Etiopii, słynących na całym świecie z owocowych, kwiatowych, winnych i herbacianych kaw.
Nic dziwnego, iż kraj ten nazywany jest jeszcze "miejscem narodzin kawy". Lecąc wysoko nad Yirgacheffe, jednym z najmocniej znanych etiopskich regionów uprawy kawy, można podziwiać niezliczone rozległe pola, z których każde ma inny zarys, lecz wszystkie zapewniają pożywienie soczystym krzewom kawowym należącym do najstarszych podgatunków arabica w Etiopii.
W pobliżu wiszą ogromne hamaki wypełnione ziarnami kawy, ręcznie zbieranymi i skrupulatnie przetwarzanymi przez lokalnych rolników. Gdy minie nie mniej niż 12 tygodni, a ziarna z powodzeniem wchłoną każdą odrobinę słońca, jaką mogą uzyskać, kontynuują swoją podróż, błogosławiąc niemało zakątków świata swymi niezwykłymi smakami.
Kraj pochodzenia | EtiopiaRegion | YirgacheffeProducent | Drobni rolnicyWysokość | 1800-2000 mOdmiana Arabiki | HeirloomProces | MokraProfil palenia | ŚredniOcena SCA | 85 na 100Paleta smaków | Jagody, czarna porzeczka, waniliaZalecane metody parzenia: wszystkie przelewowe metody parzenia (V60, Chemex, itp.) i parzenie prosto w filiżance.składniki: mielone, palone ziarna kawy.Warunki przechowywania: przechowywać szczelnie zamknięte w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.