Aromat czerwonego wina zapełnia powietrze - wkrótce dopełniają go niesamowite, pachnące nuty cynamonu, karmelu i palonego cukru. Przypomina grzane wino, prawda? Lecąc nad wyżynami Gayo, regionu położonego na wyspach Sumatry, można ujrzeć rozpościerające się poniżej rośliny kawowca, otoczone efektownymi widokami i dopieszczane przez unikatowy klimat wyspy.
Lokalni hodowcy zbierają wiśnie z bujnych roślin, a następnie obrabiają je przy użyciu metody zwanej Giling Basah. Po fermentacji i obróbce na mokro, ziarna nie są w pełni suszone: zamiast tego, wilgotne ziarna (o poziomie wilgotności w okolicach 25-30%) są obłuskiwane przy użyciu specjalnych urządzeń, a dopiero później suszone.
dzięki czemu kawy z tego regionu są mniej kwaskowate, lecz ogólnie bardziej intensywne - to właśnie ten profil smakowy utożsamiany jest dziś z indonezyjskimi odmianami kawy.Kraj pochodzenia | IndonezjaRegion |
Sumatra, Aceh, GayoProducent | Koptan Gayo Beseri CooperativeWysokość upraw | 1450–1700 mOdmiana arabiki | Tim tim, AtengObróbka | Giling BasahStopień palenia | CiemnyWynik oceny kawy według SCA | 84 na 100Profil smakowy |
Czerwone wino, brązowy cukier, cynamon Zalecane metody parzenia: wszystkie przelewowe metody parzenia (V60, Chemex, itp.) i parzenie prosto w filiżance.komponenty: mielone, palone ziarna kawy.Warunki przechowywania: przechowywać szczelnie zamknięte w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.