Słodki aromat miodu i karmelu wypełnia powietrze. Dobrze wyważona nuta soczystej kwasowości powoli przechodzi w specyficzną pikantność świeżych ziół, która delikatnie łaskocze podniebienie. Uwagę przykuwają stanowczo szerokie ziarna, nazywane przez miejscowych "ziarnami słonia".
Lecąc wysoko nad nikaraguańskim regionem Matagalpa, nie sposób nie zauważyć rozległych plantacji kawy należących do rodziny Mierish. Ludzie ci nie tylko dbają o każdą wiśnię i krzew kawowy, który wyrasta na ich ziemi, ale także pielęgnują otaczające je środowisko.
Drzewa są bronione: oprócz dawania ochładzającego cienia krzewom kawowym i chronienia ich przed ostrymi wiatrami, stanowią one dom dla lokalnej fauny. Woda stosowana do przetwarzania ziaren kawy metodą płukania jest następnie skrupulatnie oczyszczana i ponownie stosowana.
W podziękowaniu za taką miłość i troskę, natura nagradza farmerów kawą o naprawdę niezwykłym smaku - a dzisiaj i Ty możesz jej spróbować.Kraj pochodzenia | NikaraguaRegion | MatagalpaProducent | Posiadłość Fincas MierischWysokość |
1200-1500 mOdmiana arabiki | MaragogypeProces | MokraStopień palenia | ŚredniOcena SCA | 83 na 100Paleta smakowa | Miód, karmel, przyprawyZalecane metody parzenia: wszystkie przelewowe metody parzenia (V60, Chemex, itp.), a także parzenie prosto w filiżance.składniki: mielone, palone ziarna kawy.Warunki przechowywania: przechowywać szczelnie zamknięte w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.