Zacznę od ekspresów najmniej skomplikowanych, ale też o najbardziej ograniczonych możliwościach. Umieszczam tu najbardziej popularne rodzaje ekspresów do kawy; pomijam np. ekspresy niskociśnieniowe które wyglądają jak kolbowe, tylko wykorzystują niższe ciśnienie.
EKSPRES DO KAWY PRZELEWOWY
Jeszcze niedawno najbardziej popularny, chociaż napój z takiego ekspresu to zwykła kawa po turecku, tylko że bez fusów. Składa się z pojemnika na wodę i elementu, w którym umieszczamy filtr (jednorazowy, lub wielorazowy: nylonowy lub metalowy) a w nim kawę. Stosować w nim można wyłącznie kawę mieloną, umożliwia zrobienie tylko kawy czarnej. Zaparzany napój spływa do szklanego zbiorniczka, podczas gdy fusy pozostają w filtrze.
Na jednym parzeniu można uzyskać nawet kilkanaście kaw (pełen czajniczek)
Cena ekspresu przelewowego w sklepach zaczyna się od około 100 zł
KAWIARKA (MOKKA)
Kawiarka występuje w 2 wariantach: elektryczna oraz do stosowania na kuchence (gazowej, elektrycznej lub indukcyjnej). Służy do przygotowania espresso – czyli mocnej kawy o małej pojemności. Kawiarka wykorzystuje do parzenia kawy parę wodną – do dolnego zbiorniczka wlewa się wodę, która po zagotowaniu paruje – gorąca para przechodzi przez sito wypełnione mieloną kawą, a napój wylewa się specjalnym otworem do górnego pojemniczka. Wygląda to trochę jak fontanna. Jest najpopularniejszym sposobem parzenia espresso we Włoszech!
Na jednym parzeniu uzyskuje się zwykle 3-6 porcji espresso.
Cena takiej kawiarki to zwykle ok., 50 – 100 zł, mokka elektryczna to około 300 zł
EKSPRES KOLBOWY (WYSOKOCIŚNIENIOWY)
Posiada zbiornik na wodę oraz charakterystyczną kolbę z rączką, w której umieszcza się kawę mieloną, opcjonalnie tzw. ”pady”, czyli okrągłe saszetki z kawą mieloną. Ekspres parzy kawę pod ciśnieniem i podaje kawę bezpośrednio do kubka z otworów znajdujących się w kolbie. Zwykle umożliwia też spienienie mleka – a co za tym idzie; przygotowanie kawy mlecznej. Nie dzieje się to jednak automatycznie, a mianowicie mleko spienia się w kubku za pomocą dyszy, która używa w tym celu gorącej pary lub korzysta się ze specjalnego elementu który „zasysa” mleko z pojemnika i spienia je – również za pomocą gorącej pary.
Jednorazowe użycie umożliwia zaparzenie 1-2 kaw, z tym że przy dwóch napój będzie mało esencjonalny.
Cena ekspresu kolbowego to od 200 do nawet 1500 zł (w zależności od materiału wykonania: plastik/metal oraz dodatkowych funkcjonalności, np. automatycznego spieniania mleka).
EKSPRES KOMBINOWANY
To połączone dwa rodzaje ekspresów – ekspres przelewowy z ekspresem kolbowym. Z jednej strony znajduje się pojemnik z filtrem i dzbanek, z drugiej zaś kolba. Często ekspres przelewowy ma funkcję włączenia o określonej godzinie, więc umożliwia rano szybkie przygotowanie napoju, a w momencie gdy mamy ochotę na kawę przygotowaną ciśnieniowo – korzystamy z drugiej części.
EKSPRES DO KAWY AUTOMATYCZNY
Najbardziej zaawansowane rozwiązanie, ale też umożliwia przygotowania najlepszej kawy. Wynika to z faktu, iż ekspresy automatyczne mają wbudowany młynek do kawy i mielą kawę przed samym jej zaparzeniem. Dozują też ilość ziaren w zależności od wybranej przez nas mocy napoju. Pełen zbiornik z ziarnami wystarcza nawet na kilkadziesiąt kaw. W przeciwieństwie do ekspresów kolbowych, po każdorazowym parzeniu nie trzeba nic czyścic – wymagane jest wyłącznie opróżnienie raz na jakiś czas pojemniczka w fusami. Przy wybraniu parametrów ulubionej kawy (moc i rozmiar) przygotowanie napoju wymaga wyłącznie wciśnięcia dosłownie jednego przycisku. Umożliwiają przygotowanie kaw mlecznych – za pomocą dyszy, zintegrowanych dzbanków z mlekiem czy „rurek” pobierających mleko z pojemnika i podających spienione mleko do napoju.
Podobno są już dostępne różne rodzaje ekspresów automatycznych pozwalających zaparzyć nie tylko kawę. Ich minusem są duże wymiary – nieraz dwukrotnie większe niż ekspresów kolbowych. Jednorazowe parzenie daje nam 1-2 kawy czarne lub 1 mleczną.Cena ekspresu automatycznego to bardzo szerokie widełki – od 900 zł do nawet kilkunastu tysięcy złotych. Zależy ona przed wszystkim od wykonania (plastik/stal), rodzaju zainstalowanego młynka do kawy, sposobu spieniania mleka, zastosowania (użytek domowy/mała gastronomia) czy rodzaju panelu (przyciski/ekran dotykowy).
EKSPRES KAPSUŁKOWY
Jednorazowe użycie takiego ekspresu pozwala nam na zaparzenie 1 napoju.Cena ekspresu kapsułkowego waha się od 250 zł (ekspres umożliwiający wyłącznie przyrządzenie espresso) do 1500 zł. Standardowy koszt przygotowania pojedynczej kapsułki waha się od około 1,79 do 2,50 zł ( w przypadku kawy mlecznej należy użyć 2 kapsułek, więc kwotę tą należy podwoić.
EKSPRES DO ZABUDOWY
Ekspresy do zabudowy różnią się od wyżej wymienionych tym, że nie ma zbiornika na wodę – a woda jest doprowadzana do urządzenia tak, jak do pralki. Królują wśród nich też inne marki, niż w przypadku urządzeń wolnostojących – np. Miele, Whirlpool czy Electrolux.