Ekspres DeLonghi EC850 to mój ulubiony ekspres kolbowy z wyższej półki cenowej. Właśnie dlatego zajął 1 miejsce w moim rankingu najlepszych ekspresów do kawy mielonej, który możecie przeczytać tutaj. Osobiście uwielbiam go nie tylko za automatyczny system spieniania mleka, który jest ewenementem w przypadku ekspresów kolbowych (na kawę mieloną), ale przede wszystkim za materiał wykonania – stal nierdzewną i fantastyczny design rodem z włoskiej kafejki.
Jego następcą, sądząc po stronie producenta, ma być Delonghi EC860:
Czym Delonghi EC860 różni się od swojego poprzednika? Spójrzmy najpierw na punkty wspólne:
identyczne wymiary urządzenia, waga i parametry techniczne (moc 1450W i ciśnienie 15 bar)
ten sam kolor i materiał wykonania – stal nierdzewna
wbudowany mechanizm spieniania mleka – opatentowany, wyjmowany pojemnik na mleko pozwalający na uzyskanie kaw mlecznych i gorącego mleka
E.S.E – możliwość stosowania saszetek (padów) z kawą
1-litrowy pojemnik na wodę, wyjmowany z przodu oraz termoblok
możliwość użycia wysokich filiżanek – do 10 cm
wybór kawy małej i dużej, białej i czarnej – za pomocą „jednego przycisku”
Trudniej jest, jeśli mam znaleźć różnice między Delonghi EC860 a EC850. Znalazłam dwie, w dodatku mało istotne
To podgrzewanie filiżanek, który ma Delonghi EC860 w przeciwieństwie do swojego poprzednika. Funkcję tą posiada górna część urządzenia.
Delonghi EC860 jest o 200g cięższy od EC850
Delonghi EC860, tak jak jego „poprzednik” to świetny wybór! Musze jednak przyznać, że różnica w cenie – 100-150 zł na niekorzyść DeLonghi EC860 – sprawia, że mając do wyboru te 2 modele skłoniłabym się bardziej w kierunku DeLonghi EC850. Natomiast tych, którym nie zależy na automatycznym spienianiu mleka i kolorze „stainless steel”, może zainteresować DeLonghi EC820 :
Jest on dużo lżejszy i nieco płytszy ze względu na brak systemu spieniającego mleko. Nie posiada też „wcięcia” w tacce ociekowej, więc mieści filiżanki o wysokości maksymalnie 9 cm. Nie jest wykonany ze stali, tylko z dobrej jakości czarnego plastiku i umożliwia spienianie mleka za pomocą dyszy z gorącą parą. Z latte macchiato jest wtedy trochę więcej zabawy, ale po kilku treningach można je przygotować równie perfekcyjnie, jak automatyczny system spieniający!
Krótką i ciekawą instrukcję działania Delonghi EC860 znajdziecie tutaj: