Automat do kawy – jak nie kupować ekspresu ;)

Dziś trochę z przymrużeniem oka;) Pracując przy sprzedaży spotkałam się z wieloma… nietypowymi pytaniami. Dlatego odpowiadam na te pozornie nietypowe – a w rzeczywistości – najczęściej spotykane. I polecam nie zadawać ich nigdy sprzedawcy, kiedy będziecie kupować automat do kawy Typ 1: „Chcę automat do kawy, który będzie wykonany …

Dziś trochę z przymrużeniem oka;) Pracując przy sprzedaży spotkałam się z wieloma… nietypowymi pytaniami. Dlatego odpowiadam na te pozornie nietypowe – a w rzeczywistości – najczęściej spotykane. I polecam nie zadawać ich nigdy sprzedawcy, kiedy będziecie kupować automat do kawy

Typ 1: „Chcę automat do kawy, który będzie wykonany ze stali nierdzewnej, będzie sam mielił kawę, będzie robił cappuccino za pomocą jednego przycisku i będzie kosztował mniej niż 300 zł”

Bardzo mi przykro, ale taki automat do kawy… nie istnieje:) Cena sprzętu, który będzie miał wszystkie te cechy, zaczyna się od 2-2,5 tys. zł  Wykonanie ze stali nierdzewnej dodatkowo podnosi tę cenę o dobre kilkaset złotych. Niestety – za wygodę trzeba płacić. Mając budżet do 300 zł możemy pozwolić sobie na:

ekspres przelewowy (nie ciśnieniowy)
najprostszy ekspres na kapsułki
kawiarkę
najprostszy ekspres kolbowy (ciśnieniowy)

Typ 2: „A gdzie tu się wsypuje kawę rozpuszczalną?”

Jesteś entuzjastą kawy rozpuszczalnej? W takim razie automat do kawy nie będzie Ci potrzebny:) W ekspresach nie używa się nigdy kawy rozpuszczalnej! Kawa do ekspresu jest zawsze ziarnista lub mielona (ta w kapsułkach i saszetkach również) – która notabene jest zdrowsza, smaczniejsza i bardziej aromatyczna od kawy rozpuszczalnej.

Typ 3: „Chcę taki automat do kawy, w którym od razu poleci kawa z mlekiem”

Taki automat do kawy również nie istnieje:) Metod spieniania mleka jest kilka, ale nie ma takiego sprzętu, w którym z wylotu na kawę od razu leciałaby biała kawa. Jest to po prostu niemożliwe, chociażby ze względu na to, że białe kawy różną się między sobą np. poziomem spienienia mleka. Nie udałoby się w takim wypadku zrobić na przykład warstwowego latte macchiato. Dodatkowo mleko ma w sobie tłuszcz, który – gdyby przepływał przez przewody do kawy – powodowałby znaczne skrócenie czasu życia ekspresu. A do kaw mlecznych wybór ekspresów jest całkiem spory:

ekspres kapsułkowy Nespresso UMilk z fantastycznym, zewnętrznym spieniaczem:
automat do kawy Saeco Moltio – z pojemnikiem na mleko i automatycznym mechanizmem spieniającym
automat do kawy Siemens TE502206 pobierający mleko za pomocą rurki prosto z kartonika i spieniający je
ekspres DeLonghi ECAM22.110 spieniający mleko za pomocą dyszy z parą wodną

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *