Jura jest wielokrotnie nagradzanym pionierem w branży automatycznych ekspresów do kawy ( z wbudowanym młynkiem). Sama marka pochodzi ze Szwajcarii, stąd też na każdym ekspresie znajduje się biały krzyż na czerwonym tle, kojarzący się ze szwajcarską niezawodnością. Dzięki temu oraz dużej wydajności ekspres do kawy Jura jest często wybieraną marką do biur oraz małej gastronomii.
Oprócz niezawodności, ekspresy Jura charakteryzują się fantastycznym designem i elegancją. Co więcej, seria ENA jest znana jako „najwęższe ekspresy automatyczne świata” i faktycznie – jak na automaty mają naprawdę kompaktowe wymiary. Seria ENA występuje w 2 wariantach: pierwszy z nich przygotuje nam idealne espresso, drugi zaś – posiada opcję automatycznego spienianie mleka. Ekspresy Jura spieniają mleko „zasysając” je prosto z kartonika lub też posiadają do tego specjalną przystawkę (przez którą przechodzi mleko pobrane z kartonika). Ekspresy te są świetnie przygotowane do parzenia kaw mlecznych, umożliwiając użycie nawet wysokich, 14-cm szklanek.
Miałam okazję testować ekspresy marki Jura, parząc na nich kawę MK Cafe Horeca – fantastyczny smak kawy bez cienia kwasowości plus idealnie spienione mleko rozwiały moją wątpliwości co do jakości i klasy tych ekspresów!
Cechy charakterystyczne ekspresów Jura:
– młynek Aroma+ pozwala na 2 razy szybsze i cichsze mielenie ziaren
– system wstępnego zaparzania – czas parzenia jest dłuższy, przez co smak kawy jest bardziej intensywny
– możliwość wyboru kawy za pomocą 1 przycisku
– pełna automatyzacja i komunikowanie konieczności: płukania, odkamieniania czy wymiany filtra
– są energooszczędne i przyjazne środowisku
– jakość wykonania – mają trwałe i bardzo stabilne obudowy
Czy ekspres do kawy Jura ma jakieś słabe strony?
Jest jedna, ale dosyć istotna – cena, która zaczyna się od około 2800 złotych – w przypadku modeli mogących zaparzyć naraz 1 kawę i tylko czarną (np. Jura Ena Micro 1), a górna granica to kilkanaście tysięcy złotych.