Ekspres do kawy z młynkiem, czyli ekspres automatyczny, to najwyższa klasa i gwarancja idealnego napoju niemalże za każdym razem. Dlaczego „niemalże”? Spotkałam się z przypadkami osób, które fundowały sobie fantastyczny ekspres, a następnie oszczędzały na kawie – pamiętajmy, że nawet najlepszy ekspres do kawy niewiele zdziała, jeśli użyjemy w nim najgorszej jakości kawy.
Na jakie elementy zwrócić uwagę, gdy zamierzamy kupić ekspres do kawy z młynkiem?
– rodzaj zamontowanego młynka – najlepsze ekspresy mają wbudowane młynki żarnowe, co wpływa oczywiście na cenę, ale też w bardzo dużym stopniu na smak kawy. Więcej o rodzajach młynków piszę tutaj
– regulacja mielenia ziaren (zwykle jest to pokrętło widoczne po otwarciu pojemnika na kawę ziarnistą, zwykle 3 stopniowe lub o szerszym zakresie). Gdy kawa w ziarnach leży długo w pojemniku, lub gdy chcemy przygotować kawę mleczną, zalecane są mniejsze kawałki, do espresso – większe.
– wybór mocy kawy – są dni, kiedy mamy ochotę na słabą kawę, są też takie, kiedy potrzebujemy szybkiego przebudzenia – wtedy bardzo przydaje się pokrętło wyboru mocy kawy. W zależności od jego położenia, ekspres pobierze i zmieli, a następnie poda do zaparzenia od kilku do kilkunastu gramów kawy. Unikajmy ekspresów, które tego nie posiadają – regulacja mocy kawy powinna być co najmniej 3-stopniowa.
– wybór pojemności kawy – ekspres automatyczny powinien dawać możliwość wykonania kawy za pomocą 1 przycisku, a nie stania i pilnowania – czy filiżanka jest już pełna? Ekspres powinien umożliwiać ustawienie pełnego zakresu, od 30 ml (espresso) do 200 ml (americano). Wiele ekspresów ma zaprogramowane tylko 2 rozmiary kawy – małą i dużą.
– rozmiar i sposób montowania pojemnika na wodę – im większy pojemnik, tym rzadziej trzeba go napełniać (zwykle pojemniki w ekspresach automatycznych mają 1,5-2l pojemności). Sposób jego wkładania jest moim zdaniem bardzo istotny – gdy jest on wsuwany z góry lub z boku, może to być kłopotliwe, gdy umieścimy go przy ścianie lub np. pod szafką. Pod tym względem najlepiej sprawdzają się pojemniki na wodę wsuwane z przodu.
– pojemniczek na kawę mieloną – ekspres automatyczny kupujemy oczywiście z myślą o przygotowaniu napoju ze świeżo zmielonych ziaren, ale możliwość użycia kawy mielonej jest bardzo przydatną funkcją, gdy ziaren zabraknie lub gdy chcemy zaparzyć kawę smakową (a w młynku nie wolno używać kaw aromatyzowanych w ziarnach). Na raz możemy przygotować 1 napój, odmierzając kawę specjalną miarką.
– podgrzewanie filiżanek – gadżet, ale bardzo praktyczny – jest to zwykłe metalowa lub plastikowa „półeczka” u góry ekspresu; miejsce, w które ekspres oddaje ciepło które powstaje w trakcie pracy. Ceramiczne filiżanki stawiamy na niej do góry dnem, co powoduje że nagrzewają się i dłużej utrzymują kawę ciepłą.
– sposób spieniania mleka – najprostsze ekspresy z młynkiem mają do spieniania mleka dyszę, czyli rurkę metalową która wypuszcza gorącą parę. Jest to rozwiązanie bardzo dobre, ale kłopotliwe, gdy np. musimy przygotować kilka kaw mlecznych naraz. Dlatego polecam ekspresy, które posiadają pojemnik na mleko który wsuwamy do ekspresu lub rurkę, która pobiera mleko prosto z kartonika, spienia i podaje je bezpośrednio do kawy. Niektóre ekspresy posiadają równocześnie 2 z wcześniej wymienionych rozwiązań (np. dyszę + pojemnik).
– wysokość między podstawką na filiżankę a wylotem napoju – im wyższa, tym wyższych filiżanek można będzie użyć (np. do latte macchiato)