Zdecydowana większość polaków wybiera kawę z mlekiem. Caffe latte, latte macchiato czy cappuccino – możemy je przygotować prawie w każdym ekspresie kolbowym, kapsułkowym lub automatycznym. Potrzebujesz ekspres do latte? Mogą one korzystać z 2 różnych mechanizmów do spieniania mleka:
– dysza z gorącą parą
– dzbanek na mleko
– rurkę zasysającą mleko z kartonika
Dysza z parą – zanurzamy końcówkę dyszy w kubeczku z mlekiem – jeśli chcemy zaparzyć tylko jedną kawę, wystarczy że nalejemy mleko do filiżanki, z której będziemy ostatecznie pić napój. Uruchamiamy dyszę, co powoduje uwolnienie się z jej końcówki strumienia pary wodnej. Pary wodna powoduje że mleko w filiżance (lub innym pojemniczku) nagrzewa się i spienia. Najlepiej spienia się zimne mleko, prosto z lodówki. Do tak spienionego mleka dolewamy gorącą kawę. Jako że spienienie pojedynczej porcji mleka zajmuje od kilkunastu do kilkudziesięciu sekund – w zależności od ilości mleka i tego, jaki stopień spienienia chcemy uzyskać – może to być uciążliwe, gdy chcemy zaparzyć kilka kaw mlecznych.
Kawa z mlekiem wyjdzie nam szybciej i często lepiej jeśli wybierzemy ekspres z automatycznym spienianiem mleka. Moim zdaniem świetnie sprawdzają się ekspresy, które z przodu mają wsuwany dzbanek na mleko. Trzymamy go w lodówce z mlekiem w środku, przed użyciem mocujemy do frontu ekspresu. Mleko jest spieniane przechodząc przez rurkę i dozowane bezpośrednio do kawy. Po użyciu wysuwamy pojemnik i wkładamy do z powrotem do lodówki. Na podobnej zasadzie działa rurka zasysająca mleko, z tą tylko różnicą, że pobiera je bezpośrednio z kartonika.
Prawidłowa kolejność, to najpierw mleko, potem kawa!
W większości ekspresów z dzbankami mamy też regulację, gdzie możemy wybrać, jaki typ kawy mlecznej chcemy przygotować W zależności od tego, jaka kawa z mlekiem ma zostać przygotowana, urządzenie tylko podgrzeje, lub spieni mleko. Dzięki takiemu rozwiązaniu przygotujemy w ekspresie najpopularniejsze kawy mleczne, w tym trójwarstwowe macchiato.
Znam też osoby, które kupują dobry ekspres ciśnieniowy (np. kolbowy) i do tego dokupują zewnętrzny spieniacz do mleka (zupełnie oddzielnie urządzenie do spieniania) – ale o tym napiszę trochę później.
Uwielbiam pić Latte, jest to od zawsze moja ulubiona kawa. Im więcej mleka, tym lepsza. Niestety samodzielnie w domu nie da się takiej pysznej przygotować, potrzebny jest do tego specjalny sprzęt. Ekspres do kawy ciśnieniowy z De’Longhi będzie idealną opcją.
Ekspres latte ma u mnie honorowe miejsce w kuchni. Nie ma dnia, żebym rano na śniadanie nie wypiła tego elixiru. Pycha. Mamy w domu ekspres od DeLonghi i to jest to, co daje nam te małe chwile szczęścia nad ranem 🙂