Wybierając ekspres do kawy nie zapominajmy, że każdy z nich przygotowuje kawę kupioną w innej formie. W sklepach dostępna jest kawa ziarnista, mielona, w saszetkach i w kapsułkach. Jaka jest różnica między tymi rodzajami kawy i która jest najlepsza?
KAWA ZIARNISTA
Napój przygotowany z kawy ziarnistej jest moim zdaniem najlepszy, bo najbardziej aromatyczny. Już sam zapach świeżo zmielonej kawy działa orzeźwiająco i energetyzująco. Amatorom kawy ziarnistej potrzebny będzie ekspres automatyczny (z wbudowanym młynkiem) który zmieli kawę przed samym jej zaparzeniem. Oczywiście, posiadacze pozostałych ekspresów również mogą z niej korzystać, jednak muszą zaopatrzyć się dodatkowo w dobry młynek do kawy. Plusem kawy ziarnistej jest to, że podczas przechowywania – również w ekspresie, w pojemnik na ziarna – nie traci ona swojego aromatu. Dobra kawa ziarnista kosztuje od 50 zł i więcej za 1 kg, ale z tej ilości można przygotować (w zależności od mocy) od 100 aż do 140 kaw.
KAWA MIELONA
Może być stosowana w ekspresach kolbowych, przelewowych i typu mokka. Co więcej, niektóre ekspresy automatyczne również posiadają funkcję użycia kawy mielonej jako alternatywę ziaren. Kawa do ekspresu jest zmielona zwykle na większe kawałki niż ta do parzenia „po turecku”. Kupując kawę mieloną często nie zwracamy na to uwagi, ale większość kaw mielonych dostępnych w sklepach może być również użyta w ekspresie. Minusem kawy mielonej jest fakt, że nawet starannie przechowywana po otwarciu opakowania, szybko traci swój aromat.
KAWA W SASZETKACH
To nic innego , jak kawa mielona, tylko zamknięta w okrągłych saszetkach, podobnych do tych z herbatą. Służy ona parzeniu napoju w ekspresach kolbowych z oznaczeniem E.S.E. Plusami tego rozwiązania są łatwe utrzymanie ekspresu w czystości (kolby nie trzeba myć po każdym parzeniu) oraz pewność zawsze idealnej porcji kawy. Saszetki mają uniwersalne wymiary, stąd też do ekspresu kolbowego można używać saszetek dowolnej marki.
Jest to również kawa mielona. Kapsułki są wykonane z metalu lub plastiku, dlatego też każda porcja kawy jest hermetycznie i próżniowo zapakowana i może być przechowywana niezależnie bez utraty walorów smakowych. Stosowane są tylko w specjalnych ekspresach kapsułkowych, co więcej każdy producent ma swój kształt kapsułki – dlatego nie można stosować ich zamiennie.