OPAKOWANIE: potrójnie laminowane w celu ochrony przed wilgocią, tlenem i światłem z praktycznym zamknięciem rodzaju "peel stick" oraz zaworkiem jednokierunkowym
Juan Valdez Colina to specyficzna, wysokiej klasy 100% arabika kolumbijska, charakteryzująca się unikatowymi ziarnami nazywanymi przez kolumbijczyków "Caracolito", ze względu na ich drobny rozmiar i owalny zarys. Zwykle owoc kawowca posiada dwa ziarenka. W sytuacji Coliny jest inaczej. Jako jedyna kawa Juana Valdeza zawiera tylko jedno ziarenko kawy. Przez wielu koneserów kawy takie ziarna są niezwykle uwielbiane ze względu na ich wyjątkowy smak i aromat.
Ziarna Coliny podobnie jak i innych kaw Juana Valdeza zbierane są ręcznie "hand picked" i obrabiane przy pomocy płukania "wet milling". Colina zniewala swoim intensywnym aromatem, i długo utrzymującym się posmakiem prażonych orzechów. W smaku dość łagodna. Kwaskowość na umiarkowanym poziomie, wprowadzająca przyjemne, orzeźwiające dla kubków smakowych nuty i wyróżniająca delikatne, owocowe akcenty. Mieści niewielką liczba kofeiny. Smakuje nieprzeciętnie przygotowana w ekspresach ciśnieniowych, również do innych metod parzenia jak flitry, french pressy, dripy czy syfony.