Juan Valdez Huila to wysokiej klasy 100% arabika jednolita, uprawiana w południowo-zachodniej części Kolumbii w regionie Huila. 18% produkcji kawy w całej Kolumbii stanowi produkcja na tym obszarze, z czego wyjątkowo niemało to kawy Specialty Coffee. Huila uprawiana jest w dolinie Magdalena River gdzie broniona jest przed palącym słońcem. Dzięki szczególnym warunkom klimatycznych w których jest uprawiana, może być zbierana w zasadzie cały rok kalendarzowy. Dojrzewa w unikatowym środowisku klimatycznym i rolniczym, o wysokiej wilgotności powietrza,, a także glebie wzbogacanej przez popiół wulkaniczny pochodzący z Wulkanu Huila.
Kawa cechuje się intensywnym aromatem, oraz delikatnym, słodkawym smakiem. Kwaskowość dość wysoka, przyjemna jednak w smaku i akcentująca występowanie owocowych nut w kawie. Kawa idealnie zbalansowana o złożonym smaku – jest rewelacyjnie znana i szanowana ze względu na swą bogatą charakterystykę "all in one cup". Najlepiej smakuje przygotowana w ekspresach przelewowych, french pressach, i za pomocą alternatywnych metod parzenia jak dripy, syfony czy chemex.
Kraj produkcji i pochodzenia - Kolumbia
OPAKOWANIE: potrójnie laminowane w celu ochrony przed wilgocią, tlenem i światłem z użytecznym zamknięciem typu "peel stick", a także zaworkiem jednokierunkowym