Juan Valdez Narino to wysokiej klasy 100% arabika jednolita - pochodząca z górskiego rejonu (uprawiana jest na wysokości ponad 2000 m.n.p.m.) mieszczącego się w zachodniej części Kolumbii. Minimalistyczne, górskie warunki, a także niskie temperatury sprawiają że ziarna kawowców rosną wolniej, produkując przy tym więcej cukru niż w typowych, tropikalnych warunkach. Ziarna Narino selekcjonowane są ręcznie "hand selected", ziarenko po ziarenku zrywane są tylko dojrzałe owoce. Efektem skrupulatnej selekcji ziaren i warunków klimatycznych jest kawa o wyjątkowo delikatnym smaku, intensywnym, charakterystycznym aromacie i słodkawym posmaku To jeden z najłagodniejszych i najistotniej subtelnych produktów Juan Valdeza. Kwaskowość na dość wysokim poziomie, uwydatniająca występowanie cytrusowych nut i przyjemnie rejestrowana poprzez kubki smakowe. Zawartość kofeiny na bardzo niskim poziomie.
Najlepiej smakuje przygotowana przy pomocy french pressów lub włoskich kafetier. Narino można z powodzeniem parzyć też przy pomocy alternatywnych metod parzenia jak dripy lub chemex. Może być dodatkowo, po odpowiednim zmieleniu parzona klasycznie.
Kraj produkcji i pochodzenia - Kolumbia
OPAKOWANIE: potrójnie laminowane w celu ochrony przed wilgocią, tlenem i światłem z praktycznym zamknięciem typu "peel stick" oraz zaworkiem jednokierunkowym