Włochy kojarzą się ze słońcem, radością i świetną kawą. Neapol to wyjątkowo atrakcyjne włoskie miasto, w którym można się zakochać już po jednym pobycie. Palazzo Reale, czyli pałac królewski, kościół Gesu Nuovo, czy katakumby San Gennaro i San Gaudioso to tylko najważniejsze zabytki. Prawidłowe wspomnienia z wakacji niewątpliwie przywoła kawa Napoli. Dominują w niej długo palone po neapolitańsku ziarna Robusty. Kawa jest niezwykle gęsta i kremowa, a jednocześnie ma moc włoskiego espresso. Warto po nią sięgnąć o poranku, aby się obudzić i nabrać energii na rozpoczynający się dzień. Wystarczy powiedzieć, że kawa po neapolitańsku jest uważana za najkorzystniejszą na Półwyspie Apenińskim.
Kawa Napoli to tradycyjne neapolitańskie potężne espresso. Po zaparzeniu dostajemy filiżankę intensywnego, ciemnego naparu o bogatym aromacie. Jest to lekko gorzka mieszanka najszczególniej szlachetnych ziaren Arabiki i Robusty podddanych powolnemu procesowi palenia, który wyciąga z nich pełnię smaku i aromaty palonego drewna i pozwala otrzymać długookresowy posmak. Po zaparzeniu napar cechuje się gęstą konsystencją i kremową pianką.
Wyboru gatunku kawy dokonujemy z różnorodnych powodów – żeby stworzyć niepowtarzalną mieszankę smakową, zespolić aromaty czy zadecydować o zawaratości kofeiny w filiżance czarnego naparu. Dwie w głównej mierze uprawiane odmiany krzewów kawowca to arabika i robusta. Arabika, która stanowi 2/3 światowych upraw, jest gatunkiem droższym ze względu na trudniejsze motody uprawy na terenach wysoko położonych. Ziarna arabiki słyną z pełniejszego smaku niżeli robusta, dlatego także na wielu opakowaniach pojawia się napis „100% arabika". Robusta z kolei, która preferuje niżej położone rejony, posiada dwa razy więcej kofeiny, co naturalnie broni ją przed szkodnikami i powoduje, że jej uprawa wymaga mniejszych nakładów finansowych. Do stworzenia dobrego espresso producenci kawy dodają robusty wysokiej jakości,dostać na przykład lepszą konsystencję cremy. Niektórzy przedkładają goryczkę i konsystencję robusty nad łagodność smaku czystej arabiki.
Data ważności: 07.2023 r.
Kategoria: kawa w ziarnach
Miejsce produkcji: Włochy
Każde opakowanie mieści 1kg ziaren kawy.