Ekspres do kawy Siemens EQ.6 zawdzięcza swoją nazwę temu, że to szósta seria ekspresów marki Siemens. Producent postawił w tym przypadku na elegancki, nowoczesny wygląd. Faktycznie, pomimo że stylistyka urządzeń utrzymuje się i wszystkie ekspresy są dosyć duże i mają sześcienny kształt:
Zdecydowałam się napisać o ekspresie Siemens EQ.6, ponieważ od 2 miesięcy mam przyjemność pić z niego kawę w biurze – stąd subiektywne i sprecyzowane moje o nim zdanie, a nie tylko ocena parametrów. A te są naprawdę przyzwoite – moc ekspresu Siemens EQ.6 to 1500 W, pojemność zbiornika na wodę ma pojemność aż 1,7 litra i duży, kolorowy i elektroniczny wyświetlacz dotykowy. Wyposażony jest w ceramiczny młynek żarnowy. Producent chwali się tym, że urządzenie odkamienia i czyszczenia odbywają się praktycznie samodzielnie.
Jaka jest moja opinia? Podzielmy ją na 2 części:
PLUSY EKSPRESU Siemens EQ.6
Jakość kawy – naprawdę jest fantastyczna! A miałam okazję próbować naprawdę wiele jej wariantów, od typowego espresso, po duże i białe latte. Każde wychodziło idealne. W biurze są dwa urządzenia, a te same ziarna zaparzone w Siemensie smakują dużo lepiej. Przypadek?
Spienianie mleka – Siemens EQ.6 nie ma żadnego skomplikowanego systemu – ot, zwykła rurka która pobiera mleko z kartonika i podaje spienione do filiżanki. Trzeba jednak przyznać, że pianka jest perfekcyjna!
Bardzo szeroki zakres parametrów parzonej kawy – od rozmiarów po moc. Każdy może dzięki temu zrobić kawę dokładnie taką, na jaką ma ochotę.
MINUSY EKSPRESU Siemens EQ.6
Urządzenie jest bardzo duże, co zresztą jest domeną każdej serii Siemensa
Pojemnik na wodę jest wsuwany z góry, co utrudnia jego napełnianie gdy jest umieszczony pod szafką (niezależnie od tego, czy chcemy nalać do niego wody np. z butelki, czy chcemy wyjąć pojemnik i uzupełnić go wodą z kranu)
Pomimo wysokiej mocy, czas przygotowania napoju jest długi. Szczególnie przy przygotowywaniu kaw mlecznych, moment między zakończeniem nalewania mleka a rozpoczęciem dopełniania napoju kawą.
Często domaga się czyszczenia i odkamieniania, chociaż może mieć na to wpływ fakt bardzo intensywnej eksploatacji.
Pomimo, że ilościowo wymieniłam więcej minusów niż plusów, zdecydowanie polecam ekspres Siemens EQ.6 – bo najważniejszym sprawdzianem dla każdego ekspresu jest zaparzona kawa, a kawa z tego ekspresu jest naprawdę idealna Używamy go w biurze – więcej na ten temat dowiecie się w tym wpisie.
Fajną prezentację ekspresu Siemens EQ.6 znajdziecie tutaj: