ECP – nowa seria ekspresów kolbowych od DeLonghi

Całkiem niedawno, bo w lutym 2016, producent ekspresów DeLonghi dumnie zaanonsował na swojej polskiej stronie internetowej wprowadzenie nowych modeli ekspresów kolbowych. Ekspres kolbowy to taki, w którym używa się kawy mielonej lub saszetek z kawą (nie ma wbudowanego młynka). Kawę umieszcza się w specjalnej, metalowej kolbie z 2 otworami, przez …

Całkiem niedawno, bo w lutym 2016, producent ekspresów DeLonghi dumnie zaanonsował na swojej polskiej stronie internetowej wprowadzenie nowych modeli ekspresów kolbowych. Ekspres kolbowy to taki, w którym używa się kawy mielonej lub saszetek z kawą (nie ma wbudowanego młynka). Kawę umieszcza się w specjalnej, metalowej kolbie z 2 otworami, przez które wypływa kawa. Są to ekspresy wysokociśnieniowe, nie można ich mylić z ekspresami przelewowymi. Nowe modele to:

Ekspres kolbowy do kawy DeLonghi ECP35.31:

Ekspres kolbowy do kawy DeLonghi ECP33.21:

Już na pierwszy rzut oka widać różnicę między nimi a wcześniejszymi modelami ekspresów kolbowych Delonghi. Były one wykonane często w całości z plastiku, lub miały „okrągłe” kształty jak kultowa już seria EC200.

Ciekawostką jest to, że producenci ekspresów ciągną mocno w kierunku automatyzacji, rzadko więc na rynku pojawia się nowy ekspres kolbowy – tu mamy w sumie aż 3 nowe modele. Ja osobiście uważam, że rynek zbytu dla nich zawsze będzie – ponieważ są małe, ciche (przez to, że nie mielą kawy) i idealne dla pasjonatów, którzy nie chcą tylko „wciskać guziczka”, a lubią się pobawić kawą.

Czym wyróżnia się ta seria?

unikalna, podwójna tacka ociekowa w tej serii ekspresów umożliwia podstawienie szklanek aż do 13 cm wysokości i przygotowanie np. latte macchiato. To bardzo ważne i rzadkie w ekspresach kolbowych; większość z tych dostępnych na rynku pozwala wyłącznie na przygotowanie espresso w małej filiżance -30 ml

rotacyjna dysza do spieniania mleka wyposażona w pierścień regulujący stopień spienienia. Dotychczas ponad 90% ekspresów kolbowych posiadało typową dyszę do spieniania mleka, która wypuszczała parę i ewentualnie mocą samej pary można było regulować poziom spienienia mleka (wyjątkiem jest ekspres kolbowy Delonghi EC850 który ma wbudowany pojemnik do spieniania oraz dostępny kiedyś ekspres Saeco Nina Cappuccino który „zasysał” mleko z kartonika i podawał spienione bezpośrednio do filiżanki)

system ESE – pozwalający na używanie saszetek/padów z kawą (odpowiednio przystosowana kolba) – nie każdy ekspres kolbowy go posiada

Ekspres kolbowy DeLonghi ECP:

Sama posiadam tego typu ekspres (o czym zresztą pisałam tutaj) i szczerze polecam:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *